Fórum

30.10.2007 21:31
#30575 detail odpovědět

k tématu šumu: Souhlas, kdo hledá šum, prostě ho vždycky najde. Z vlastní zkušenosti to znám. Například když jsem pořídil PA12 a ještě večer hned vybalil a se sluchátky zkoušel testovat co a jak v něm šumí, docela jsem se zhrozil, jak šumí plně vybuzená mikrofonní šavle nebo jaký generátor šumu je vestavěný FX, Jenomže něco jiného je poslech na sluchátka s velkým zesílením šumícího sl. výstupu a něco jiného je Main OUT s faderem na 0dB a nebo dokonce ve finále na -5dB. A MIC gain se v reálu taky točí jen třeba kolem 45dB a ne 63dB max. Věděl jsem, že jsem zkoušel extrémy, no ale moc jsem si od něj nesliboval. Když byl potom poprvé použit na akci, kde byly akustické nástoje a hodně důležité čisté zpěvy, byl zvuk jako víno a interní FX na zpěvy taky kpřekvapivě krásně přibarvoval, bez nějakého rušivého šumového pozadí. A k Sabině - kdysi jsem měl chvilku možnost zkoušet FBX-2400 a při testování, kdy jsem se na to fakt soustředil, tak podle mého subjektivního názoru nepoužitelně šuměla. Jenomže dnes už vím, že bych to v reálném provozu a při jiném nastavení úrovní v řetězci možná ani nepostřehl. Takže, všechno je relativní. A měřením se dá zjistit dobře ne jestli něco nepoužitelně šumí, ale spíš jestli něco šumí víc než to druhé...