Fórum

02.10.2007 17:27
#29680 detail odpovědět

k debatě o matrixu: například nyní jsme při ozvučování divadla používali master výstup pro FOH v přízemí a zároveň matrix 3+4 pro pro boxy v 1. patře (ozvučení balkonu). Výhodou je, že lze samostatně nastavit úroveň na balkoně, a přitom oba výstupy "jedou" přes stejný EQ (EQ je v master insertu a matrix je vždy vytažen až za ním) a přesstejné master fadery. Identicky pro výstup na zadní boxy ("kontra" zezadu ze sálu, pseudo-kvadrofonie) používáme výstup z subgroups 1+2 s zainsertovaným dalším EQ a do identických boxů "o patro výš" jdeme z matrix out 1+2. (Všechny použité boxy jsou stejného typu, proto vyhovuje stejná ekvalizace).
Další tip pro nahrávání: pokud zvučíme v relativně malém prostoru a nahráváme z L+R, zpravidla máme v nahrávce moc zpěvu a málo kytar, protože musíme míchat na reálné poměry v sále. Protože stejně používám stereo podskupiny 1+2 bicí a basa, 3+4 kytary a 7+8vokály, při nahrávání z matrixu do něj grupy 3+4 přidám a 7+8 trochu uberu. Chce to poměr předem zkusit nebo poslechnout na sluchátka, ale dá se tak pořídit slušně vyvážená "live" nahrávka.
ad XTA a L-Acoustics: Při natažení firemních presetů do XTA nedojde pokud vím k žádnému omezení - prvních deset pozic lze dokonce normálně přepsat vlastními presety na libovolné vlastní boxy. Ale uzamčení presetů proti editaci chápu - zabrání se tím "tvořivé" práci nejrůznějších dementů typu DJ Igora Patakyho, který si myslí, že dokáže preset pro EAW KF750 za deset minut odladit lépe než výrobce. Na jeho výrok: "Tak vypni všechny limitery, dej mi všechny pásma na stejnou úroveň, ty suby mi pusť do 200Hz...jak NE, já jsem tady váš zákazník, tak udělejte, co jsem vám řek!" hned tak nezapomenu a moc jsem tenkrát litoval, že jsem mu nemoh prostě říct: NEJDE TO, JE TO ZAMČENÝ.