Fórum
No ono je jedna věc co umožní software a druhá věc je obecně platná teorie LA. Pokud někdo chce investovat do takového zařízení měl by alespoň něco tušit o tom jak takový systém funguje. Na webu se najde poměrně dost informací a téměř všude je popsáno teorie o vztahu délky LA systému a jeho vlivu na přenos nižších frekvencí. Uvažujeme-li, že výška jednoho modulu je dána výškou reproduktoru pak pro 8´´ vychází minimální délka LA cca 6-7 modulů. Pokud je méně nelze očekávat že se systém bude na nižžších kmitočtech chovat jako LA.
Mimochodem v tom softu lze zadat i 2 boxy, on totiž pouze hlídá to aby bylo možno boxy naúhlovat tak aby byl schopen spodní box dostřelit na nejbližžší bod v designu a horní box k nejvzdálenějšímu. Např. při rozměrech ozvučovaného prostoru 3-30 a výšce clusteru 4m lze zadat i 2 boxy. Bohuže software už nijakým způsobem neinformuje o skutečném chování takto navrženého systému. Jediné co vyčtu je že tlak v prostoru klesá od 137 - 110 dB zřejmě v "C".
Navíc čím mám větší počet boxů, bez ohledu na potřebný akustický tlak lze vždy udělat podstatně lepší design systému, ne pracovat systémem vždy všechny úhla na max. Dostatečný počet boxů mě dovolí sy systémem "pracovat" a ne se jen přizpůsobovat tomu co mě to dovolí. Bohužel jsou dne LA módou spoustu zvukařů se do těchto systémů hrne ale neuvědomují si že to má i nevýhody a ve spoustě případů kdy je použito nedostatečného počtu boxu paradoxně lépe hraje kvalitní systém klasické koncepce.
Howg. :-)