Fórum

MAD
18.07.2007 09:23
#28093 detail odpovědět

4 Pavel: S tím, že basy tlačí v ose pódia, a před bednami ne, se potýkají skoro všichni, i u velkých aparátů. Tam se to řeší několika způsoby: 1) používá se center sub, který by měl být tvořen polovičním počtem beden než kraje, ale není to dogma. Zda jej zpožďovat, nebo naopak zpozdit krajní suby vůči němu (basy by měly vytvářet "kulovou vlnu"), o tom nepanuje ani mezi teoretiky shoda. 2) vůbec všechny suby se umístí před nebo pod podium, třeba i rozděleně do několika sekcí, i zde může pomoci zpožďování. 3) část krajních subů se otočí o 90° ven od pódia nebo 4) suby se roztočí o 45° ven od osy - tohle mám okoukané z manuálů L-Acoustics. To poslední mám vyzkoušené, že funguje i s částí subů, dával jsem takhle 3x2 SB1000 na stranu a po vytočení krajního páru ven to začalo fakt basovat skoro všude stejně. Samozřejmně u všech metod je to za tu cenu, že pokrytí je vyrovnanější, ale celkově basy ubydou. Vždycky to chce mít čas na experimentování, protože to co fungovalo minule, nemusí dávat stejné výsledky dnes. Pomáhá prý také část subů pověsit na rigging, jako to bylo na MOR, ale s tím nemám osobní zkušenost.