Fórum
Prolezl jsem snad všechny papíry a opravdu jsem nenašel stopu toho, že bych někdy měřil 8" na horně dohromady s nějakým 2". 1,4" nebo 1" s 1,4" vyústěním jsem několikrát zkoušel, obvykle s hornami HF64 nebo spíš HF94, ale domnívám se, že dobrý 1" je optimální. 2" horen je sice poměrně dost, ale žádná zvlášť vhodná jako tip mne nenapadá, asi bych to stejně nejdřív zkusil s tou C8045. Dutina v korektoru 8" horny musí být vyplněná nebo zakrytá, buď do roviny nebo mírně vypukle, pouze u nějaké hodně vysoké kopulky by se musela přizpůsobit, aby nedošlo k nárazu. Dá se tím, podobně jako úpravou vzdálenosti reproduktoru od horny, korigovat průběh hlavně na vyšších kmitočtech. Vzdálenost obou horen sice hlavně v blízkém poli zvuk ovlivňuje, ale dávám přednost konstrukčnímu minimu, ony ty úvahy o zlomcích vlnových délek moc neberou na vědomí, že samotný zdroj je v této oblasti už větší a ani zdaleka to není nic podobného "kmitajícímu dokonale tuhému pístu". Už ten samotný dělící kmitočet by se měl určovat akustickým měřením a ne jako zadání výpočtu součástek filtru atd.atd. Na jednoduchou aplikaci téhle poučky prostě nevěřím a nezdá se mi, že bych někde viděl její výsledky.