Fórum
Já tady mám PLX1804, na kterém je vzadu na štítku napsáno, že dává 550W/8ohm na kanál, někde jsem na fotce skutečně viděl nižší údaj, realita je taková, že 2x900W/4ohm dává nějakou dobu, potom si sám plynule ubere asi na polovinu (tedy v případě, že má budící signál nulovou dynamiku, na muzice to neudělá asi nikdy). Takhle se chová dost zesilovačů, dokonce ani ty pověstné Crowny Macrotech, dodnes pokládáné za určitý etalon solidnosti, nejsou schopné dodávat maximální výkon trvale, ono je to totiž zbytečné a nevydržely by to především reproduktory a posluchači (vlastně by nebylo CO poslouchat, trvalý hluk nenese moc informace). Kondenzátory jsou v H třídě v serii (to je vidět z jejich dovolených napětí), ale nejde o stejný případ, jako kdyby v AB třídě někdo použil pro zvýšení napájecího napětí kondenzátory v serii, nejsou vybíjeny vždy všechny současně. Mezi zdrojem a zátěží je vždycky nějaký ten polovodič a pokud je to tranzistor v lineárním režimu, tak jeho odpor je téměř trvale (a hlavně musí být) mnohem větší, než odpor sepnutého fetu nebo spínací diody v propustném směru. Teprve při klipu může počet přechodů atd. hrát roli, ale asi to ani tak nebude horší, než předchozí pokusy stavět výkonné zesilovače s koncovými tranzistory v serii. Já bych také z principu pokládal H třídu za horší zvukově než AB, ale hodně záleží na tom, jak se s konkrétním zesilovačem jeho výrobce vypořádal, to bude mít větší vliv než prosté třídění podle principu. Čistě teoreticky je jednoválcový motor neschopný konkurovat dvouválcovému, ten čtyřválcovému, ten zase šesti a osmiválcům atd. Pak vidíte jet Norton Manxman a nechápete nic :-)