Fórum
RANE AC23BxSABINE NAV. Jak RANE funguje v terénu ještě nevím. Mám ho druhý den. Je těžké porovnávat dvě takováto koncepčně odlišná zařízení, ale pokusím se popsat, co jsem zjistil.
SABINE,digit-KLADY: rozhodně ovládání, jeho přesnost a komfort, řízení z PC, grafické znázornění, param. EQ, delay, libovolný routing, ukládání do paměti, uzamykatelnost nastavení a další funkce jenž nabízí, jsou velkým plusem. Třeba taky zdůraznit, že dělit apec processorem je IN, takže určitá reklama:-)
SABINE,digit-ZÁPORY: charakter zvuku, který se mě osobně nelíbí.Podotýkám, že to není vadou tohoto modelu nebo značky Sabine, ale běžná vlastnost, jenž procesory zřejmě mají.(Mluvím o modelech do 30000,- kč. Konkrétně:Lem26,Driverack,SabineNav3600). Jak jsou na tom XTA,LAKE apod. netuším. Slyšel jsem je pouze na akcích a doma jsem je nikdy neměl.
RANE,analog-klady:Charakter zvuku.Jaký, to už zde bylo zmiňováno a nemá význam pitvat to dále. Nej.popis je poslech.
RANE,analog-zápory:Nastavení pomocí potenciometrů je opravdu spíše alchymie. Absence param EQ apod. Delay je celkem použitelný, ale ne pro basy. Nemožnost řídit cross na dálku."K dispozici pouze jeden preset". Nelze měnit nastavení rychlle pomocí přepnutí programu a tak přizpůsobit nastavení třeba hlasitosti produkce.
ZÁVĚR. Je patrné, že více kladů má digitál. Nicméně, já osobně v současné době dám přednost analogu RANE AC23B, pže ten jeden jediný , má pro mě větší váhu. Doufám, že jednou budu mít možnost porovnat třeba s XTA, či ještě namáklejší mašinkou a pak třeba RANE dostane padáka.
Pro ty, co chtějí začít dělit aktivně a řeší analog versus digitál, mohu doporučit pouze to, že ke správnému výběru pomůže jen poslech obého a srovnání.
Pokud si zvolíte analog, je téměř nutností vlastnit kvalitní 31 pásmový EQ.