Fórum

Petr V.
02.05.2007 21:47
#25846 detail odpovědět

Roman-zvucek: Jen pro informaci na http://www.cihlasound.unas.cz/mereni/priklad1.htm , je jak doufám vidět počátek a konečný stav ladění beden,které jsem si sám doma stloukal.Ten první obrázek je už odladěná sestava, měření je nevyhlazené ,pro ilustraci rozdílů. Druhý obrázek ,je bedna za "syrova", něco jsem dohnal ladění fa-ko u středového 8",ale jinak bych potřeboval tak 20PEQ abych dohnal průběh na prvním obrázku.Jsou tam vidět rozdíly až 8dB,které se projevují nepříjemným zabarvením zvuku v oblasti největší citlivosti lidského ucha tj 2 - 5kHz.Pokud má někdo citlivější sluch může ho po pár desítkách minut poslechu hudby s větší hlasitostí pěkně bolet hlava o zážitku z poslechu nemluvě. Pomohl jsem si vzájemnou časovou kompenzací jednotlivých měničů, průběh se radikálně zlepšil , dál jsem hledal optimální dělicí frekvenci,strmost a typ výhybky z hlediska směrových vlastností mezi MF a HF a zase upravoval časy. Nakonec jsem dorovnal průběh pomocí 3 PEQ a to poměrně jemně.V poslední oktávě se s tím už moc dělat nedá a NAV3600,je tam poněkud "nejistý" při vyšších Q.
Tohle se uchem odladit nedá. Takto jsem navazoval 15"+8"+1,5". Nedokážu odhadnout nakolik by podobný postup pomohl u tvojí kombinace, možná by se musela i měnit horna,ale na jedno odpoledne to není a musí se měřit trochu větším výkonem a vzdálenosti cca 3m.