Fórum

11.03.2007 21:15
#24693 detail odpovědět

to JJJ: Po malém upgrade mi Tapco Tweeq plně vyhovuje. V cestě signálu od vstupu k výstupu jsem osadil NE5532, v idikátoru vybuzení jsem ponechal 4558, tam jejich malá rychlost přeběhu nevadí. Do filtrů jsem dal TL072, bez zbytečných obav z hrozného šumu. Hlavně jsou to JFET, takže neotravují zbytečným offsetem na výstupu jako bipoláry. Před volbou TL072 či NJM4580 jsem provedl porovnání v jednoduchém přípravku. Z každého pouzdra jsem zapojil jeden OZ jako invertující zesilovač se zesílením 1 a použil jsem schválně odpory vysokých hodnot a to 1MOhm, neboť u 20Hz filtru v Tweequ pracuje příslušná pásmová propust ve zpětné vazbě s rezistorem 750kOhm. Vstupy takto vzniklých invertorů jsem budil současně z jednoho generátoru a výstupy jsem sledoval na dvoukanálovém osciloskopu. Už u nějakých 46kHz naskočila na výstupu 4580 poctivá pila, byl tam i malý zdvih zisku a s rostoucím kmitočtem pila jela jak cikánská bouda z kopce, načež TL-ko si to vesele hasilo snad až do nějakých 230kHz jen s poklesem zisku, ale pořád tam byla sinusovka. Moje volba byla jasná, šel jsem do TL072. I tak má Tapco jistý handicap s kmitočtovou charkou kvůli koncepci přepínání zdvihu regulace +/-6 na +/-12dB. Při +/-6dB pracují "sumační" OZ v signálové cestě se ziskem 1, ale po přepnutí na +/-12dB se po nich požaduje pětinásobné zesílení. Výsledkem je při nastavení rovného průběhu to, že charakteristika mírně klesá již od nějakých 10kHz a na 20kHz se sice vleze do poklesu 1dB udaného výrobcem, ale při těch +/-6dB začne klesat až někde u 40kHz. Spíše než šumu je třeba se obávat brumu, který se objeví pochopitelně i při potlačení pásem zejména v režimu +/-12dB. Na akci s aparátem se to celkem ztratí, popisuju situaci při domácím poslechu na sluchátka. Je znát hlavně zvýšená rychlost přeběhu OZ díky použitým TL072, takže vyšší pásma skutečně zabírají a přitom nešumí a nezkreslují, takže teď vystačím i s tím zdvihem +/-6dB a Tapco mi určitě nedělá ostudu ani na hlavích výstupech A_H GL2200.