Fórum
Tony:
muzikanti si strašně vymýšlí? no já bych toliko neřekl, zvukař se pozná nejen z hlafního pačka, ale i ztoho jak slyší muzikanti. Dobrá kdby jsme byly v roce 1960, kdy ze zvučil na podium jenom zpěv, nebo šlo všechno všem nic neřeknu, ale dnes jsme v tecnické refoluci. Můj názor jako muzikanta v bandu o devíti lidech no nakreslil bych vám stage plán, ale tag vám alepoň nastínim naší sestafu, v první linii stojí sago, harmonuika, 1. vokal a 2. vokál+kytara/combo/ v druhé bicí, 3vokal+perkus, basa, el. perkus a varhaník se samplerem. Osobně mám nejradši, když ve všech předních monitorech je také basa, hajtka, zpěvy, kytara a varhaník. Toď do všech ve předu do lefého, kde stojí sago s harmonikou více saga a harmoniky aby se dobře slyšeli, na pravou stranu zase více všech zpěvů a perkus. Monitor u bubeníka pouze basa, zpěv a kláves. Na druhou stranu do zádu zase jenom perkus a více hajtky a také zpěv prkusisty. Taghle vydím ideální odposlech pro náš bend, pokud by byl pátý monitor investoval bych ho ke klávesákovy. Také sampler do všech monitorů. Jen párkráte jsem se setkal s dobrým zvukem na pódiu.
Další slabina zvukařů je strach ze samplerů a mašinek, snažíme se vždy nekolikráte sdělitr zvukařovi, že sampler musí být plnohodnotný jako třeba bicí, což ve většině případů neakceptují.
Doufám, že jste maličko pochopili mou zpověď a pokud k ní neco máte budu rád když se vyádříte.
TAké bych zapomněl, že většina zvukařů zvučí šlapák jak Arakajnům tedy hodně na středech v dnešní taneční muzice je šlapák bas, dopručuji proto všem zvukářům, kteří zvučí reggae či jiné taneční stajly sundat na šlapáku uplně střed a nechat ho jen o basech a vejškách stejně tak i s basou.