Fórum
2 Taro: Nevadí asi si tu nový tak odpovedám v kľude :-))) Damping factor je pomer výstupnej impedancie zosilňovača (odpor tranzistorov, zdroja atď. nie min zaťažovacej čo býva napr. 4Ohmy) k práve tej zaťažovacej a čím je to číslo vyššie tak má zosilňovač lepšiu schopnosť byť tzv tvrdý a nedá si od membrány reproduktora skákať cez uši, ale ju drží pevne vo svojich rukách a hýbe prenejšie podľa signálu. Predstav si to tak, že membrána napr. 18" má určitú váhu a keď ju pohneš smerom dopredu napr. poklepaním prstom a pustíš, tak sa nevráti iba do svojho stredu, ale málinko zájde aj do do druhej strany. Najlepšie je to poznať keď si zoberieš ozaj dobrý reprák s vysokým BL a nízkym Qes a s rozpojenými kontaktami budeš hýbať membránou a pôjde relatívne ľahko. Potom reprák skratuj na kontaktoch a skús hýbať opäť už to bude ťažšie a vlatne to skratovanie robí akože koncák a ten ak je makký tak membrána po vybudení impulzom robí rôzne prekmity po skončení impulzu, kdežto pri koncáku s vysokým DF kopíruje priebeh impulzu. Lenže je tu ešte háčik a to sú pripojovacie káble a prechodové odpory konektorov ktoré sú vlastne v sérii s imp. zosilňovača, takže koncák čo má na svorkách DF 5000 (MA5002VZ) má už po zapojení 10m kábla 2x1,5mm možno 100. Takže je to relatívne. Preto na profi aparátoch sa používajú čo najkratšie káble a aj tie z priemerom min. 4mm štvorcové a radšej sú koncáky pri bedniach ako niekde centrálne a dlhými káblami k bedniam. Pomohlo aspoň trošku? Nejako som to v tejto chvíli nevedel polopatisticky zjednodušene napísať, ale to určite spravia iný ako už piše Pupy Masééér-ky :-))) Ináč na vysvetlenie majú na stránke CROWN k MA5000VZ takú tabuľku, kde je to podľa použitých káblov a repro super nakreslené. Stačí si spojiť priamkou svoje údaje a máš DF pre MA5000VZ. Ale už si ho nikto nekúpi, lebo je to Ku...a ťažká :-)))