Fórum

30.06.2004 22:01
#2202 detail odpovědět

Já všechny čínské reproduktory neoznačuji za šmejd,protože vím,že do této kategorie patří jen ty nejlevnější,které mi ani do ruky moc nepřijdou,protože si je kupují spíš jenom děti a po použití je zahazují.Většinou se dostávám k takovým "dobrým reproduktorům za dobrou cenu",jaké si kupují muzikanti,DJs a drobní zvukaři,kteří nemají peněz nazbyt.Tam je problém jinde,totiž v tom,že za svoje peníze toho mnoho nedostávají a jelikož jsou si vědomi,že za málo peněz je málo muziky,tak si většinou ani nestěžují.Přitom by někdy stačilo se pořádně rozhlédnout po trhu,případně si pár stovek přidat a zvuk by byl někde úplně jinde.Abych neteoretizoval,tak jsem si vytáhl 18 kusů čínských 15",pochopitelně jsem je nijak nevybíral,tak jak jejich měření leží v mém archivu.Jsou v tom Zomaxy,P.Audia,Omnitronicy,také do různých kdysi dobrých značek montované čínské "noname" i reproduktory,které se u nás nabízejí jako něco,co nejsou.Mimochodem nikomu s trochou praxe nedělá problém poznat čínský reproduktor :-). Zaměřil jsem se na jeden jediný parametr,ale o to důležitější - Bl a spočítal jeho průměrnou hodnotu,která je 13,65.Nejhorší Bl je u bísíček v současnosti 15,9 u DASu také tolik a jen několik nejlevnějších Eminencí,Fane a Selenií je na tom podobně.Takže bych svůj soud,že jsou čínské reproduktory na českém trhu PODPRŮMĚRNÉ ,pokládal za podepřený fakty. Opakuji ještě jednou,že ve vzorku byly i reproduktory poměrně drahé a přesto pouze jednou byla překročena hodnota 18. Slabé magnety nejsou jediný problém,ještě horší jsou membrány,takže dosahované citlivosti a kmitočtové průběhy jsou ještě horší,než by se dalo podle T-S parametrů očekávat.