Fórum
2hanzs: Pokial chces dole len jeden 15" tak pokukaj urcite medzi DAS-mi. Nechce sa mi hladat konkretny typ, ale videl som tam cosi (15BN??) s 4" cievkou (velka zatazitelnost) a pri tom viacmenej stredobasove s mensim X-max s citlivostou okolo 100dB (kombinacia ktora taka casta nie je, a na taketo pouzitie by mohla byt vhodna). Pripadne pozri co dasaci osadili do tej ich aktivnej 3 pasmovky Compact 2..
2hubert: myslim ze lepsie ako "pomermi 5:1" sa v tom zorientujeme pomocou "oktav" :-)) ..moj nazor je rovnaky ako tvoj = 2oktavy su tak maximum - viac len s vyraznou pomocou velkych rozmerov a hlavne novych technologii (vid eaw) , ktore doma clovek tazko "zmajstruje" :-/
2hanzs: "horna s trnem" je nieco v style starsich zvukovodov od Turbosoundu?? ..v nejakych notes od JBL bola k midrange hornom taka strucna jednoducha teoria. Horna aj dolna hranicna frekvencia sa da priblizne stanovit vypoctom z parametrov menica a zvukovodu. Samozrejme nie je to nejake super presne a "ostre" - podla teorie to pod nou zacina klesat 6dB/oct a nad nou sa pokles postupne meni z 6 az na 18 dB/oct. Preto je niekedy vyhodne pouzit menic, ktory ma prirodzeny narast citlivosti smerom k vyssim kmitoctom, a tento pokles sposobeny zvukovodom takto ciastocne kompenzovat... ..trebarz taky 18sound 10ND610 je vhodny! :-)))