Fórum

09.07.2023 16:13
#89303 detail odpovědět

Zdravím,
tady zpátky k ochraně driverů: ještě za Huberta jsem zkoušel žárovky i s paralelníma odporama a tak znovu po 15 letech - větsinou si představujeme, že když napětí na žárovce dostoupá jmenovité hodnoty, žárovka se rozsvítí a tedy se zvětsí její odpor v sérii s driverem a nastane ochranná funkce. Takhle to bohužel není. Když připojíme žárovku na zdroj od O Volt, má 1-2 Ohm. Zvyšováním napětí od nuly! se začne odpor žárovky zvyšovat, aniž by začala alespoň žhnout. Žarovka tedy pracuje nikoliv až jako ochrana, ale velmi čilý požírač výkonu. Toho zhusta využívají Low End výrobci k ušetření na driverech. K ochraně s PTC - nemám k tomu výhrady. Je třeba vzít v úvahu, že rozepnutí PTC nastane ne hned při jmenovitém proudu, ale až! při teplotě kolem 120 st. Tedy při tak nespojitém signálu jako je hudba, je potřeba PTC dráždit tak dlouho, až se roztopí. Zpátky sepne až po ochladnutí, samozřejmě je tam nějaká teplotní hystereze. Je tedy nutné umístit PTC na dobře větrané misto. Paralelně k PTC se dává odpor 17 - 22 Ohm, při rozepnutí tedy driver hraje přes tento odpor. Je třeba jej dimenzovat na min 30 W a dát ho ve výhybce jinam než je PTC. Pro DE250 bych vybral 0,9 nebo 1,1 A. Vyšší hodnota 1,35 A se už používá pro cívky 2,5". Tolik snad pro začátek.

10.07.2023 15:01
#89304 detail odpovědět

Ivan D
Upřímně velmi děkuji za příspěvek, připadám si tu občas jako grafoman (což asi jsem), a Ferda mravenec, křížený s dědem Vševědem, což určitě nejsem.
Jen vysvětlím pár svých stanovisek:
Hodnota proudu PTC pro DE 250 (60W, cívka 1,7"), kterou jsem uvedl, vycházela ze schématu pro podobný driver Lavoce DN10.17T (55W, cívka 1,7") z docela vymazleného návodu pro dvojpásmo - viz odkaz.
https://www.lavocespeakers.com/support/suggested-cabinet-designs/
Jen ještě doplním, že PTC člen má rovněž jakousi základní impedanci (nakonec jak by ho procházející proud vyžhavil na 120°C).
Ještě jednou díky za příspěvek a doufám, že mně tu občas přijdeš pomoci, vím jen zlomek, co uměli zde se vyskytující machři v minulosti (především Hubert).
Jinak se mi repra od Lavoce docela líbí, připadá mi to, jako by někdo od výzkumu RCF k nim přešel. Ostatně obě firmy sídlí v Itálii.