Fórum

Leoš
21.03.2022 19:03
#89195 detail odpovědět

To Frantacecil:
Je skoro bezpodmínečně nutná přímá viditelnost vysílač-přijímač. Toto pásmo a s malým výkonem používají převážně čínští výrobci u takových těch tzv. "kompaktních ozvučovacích sestav" na síť i na akumulátory. Sestávají klasicky z plastové kisny, ve které jsou vestavěny kurva mizerné reproduktory, na středovýškách (dá-li se to vůbec nazvat středovrchy, neboť to nemívá žádné výhybky) jsou pieza, co běhají až tak od 3kHz, sice účinné spínané, ale hodně slabé zesilovače s TPA3xxx...
ALE: má to standardně přijímač pro 1-2 handky v tomto pásmu, BT, přehrávače na kdeco, bývají tam i nějaké cinchové line vstupy - a je v tom hodně modrých ledek :D V handkách bývají 2xAAA a noname vložky, signál je přenášen samozřejmě digitálně a hrubým odhadem to končí na max. 8kHz, se slyšitelně zdůrazněným pásmem okolo 2-2,5kHz, což je při mizerných reproduktorech užitečné pro rozumnou srozumitelnost řeči. Problém s vazbou tam bez zásahu obsluhy řeší nějaký další šváb a tak to při přiblížení k soustavě jen "zazvoní", ale ihned zmizí vyříznutím pomocí několika rejekčních filtrů, který ten ZV "processing" taky slyšitelně obsahuje. Takové trochu vybouchávání klínu klínem, ale tak pan inžinýr co to navrhoval, jistě věděl co dělá.
Uvnitř to vypadá trochu, jako vlaštovčí hnízdo - několik modulů, spousta plochých kabelů, samostatných vodičů a konektorů na nich, takže v exteriérech i při přepravě, jsou to potenciální zdroje poruch, zvláště v levném provedení.

Hele, nějak to na 20-30m funguje, ale všiml jsem si, že stačí fakt pár lidí ve směru přijímače (a se zapnutými mobily v kapsách) a je víceméně po signálu, nebo to má fakt ostudný lagy a poslouchající mají každý 3.-4. slovo seknutý - nic, oč by člověk stál.
2,4GHz (2.400MHz) je už relativně vysoký kmitočet, který v kombinaci s malým výkonem handek neprojde žádnými překážkami, ani se "šikovně" od něčeho neodrazí, jako tomu bývá u klasických UHF mikrofonů.
Možná, že má někdo jiný zkušenosti, ale sám mám bohužel jen tyhle.