Fórum

Leoš
10.02.2022 12:39
#89184 detail odpovědět

Ideální doba, kdy bylo možno získat doslova za pakatel poctivě konstruované, předimenzované (ale těžké) koncové zesilovače, byla přibližně ještě před 7-10 lety, občas se objeví nějaké pěkné kousky i teď.
Pokud jste mladý, krásný a silný mladý muž, nemusí Vám váha těchto poctivých zesilovačů tolik vadit - odměnou a řekl bych, že přímo královskou, Vám bude nebetyčná spolehlivost těchto strojů, které na rozdíl od moderních spínadel jsou schopny dávat plný, trvalý sinusový výkon a to po neomezenou dobu, což je pro určité žánry muziky neocenitelná věc.
Mám na mysli zesilovače CrestAudio řady Pro a samozřejmě CA, potom i zesilovače bývalé DE firmy Zeck, řady PT3-5-7-9 a v mnohých případech nadělají skvělou službu i Zecky řady A, zvláště pak A-902-905 a A1202-A1205.
Levnější stroje CrestAudio, např. řady CPX, jsou ještě jaxtax použitelné také, hlavně CPX1500 a CPX2600. Řadu CC už bych nedoporučil, tam se CrestAudio, už pod Peavey, snažili stvořit levnou konkurenci Behringerům a jiným podobným, očesaným sračkám (to očesání - odtud pochází těch -10kg!) a moc se ta řada CC tedy nevyvedla, ani v těch nejvýkonnějších verzích.
Cresty řady Pro, nebo ty Zecky PT jsou dnes skoro za pakatele, resp. cena použitých, ale nezhuntovaných, se pohybuje na úrovni nejlevnějších spínadel.
Potřebujete-li spolehlivé, výkonné (výkon, udávaný u Crestů i Zecků je trvalý sinusový, nikoli dosažitelný jen pár stovek ms, jako u spínadel) a odolné zesilovače, až tolik Vám nevadí ta váha, tak tohle je dobrá cesta.
Sám jsem dlouho používal dvě sestavy Zeck Focus 40ST, se zesilovači Zeck PT7 a PT9. Během 11 let, se údržba obou systémů omezovala na čištění ventilátorů a občasnou výměnu některého konektoru či kabelu, když už toho rajzování v Avii měl plný zuby. Zesy, procesory, bedny systémů Focus 40ST neměly za 11 let poruchu. Ani na panelových konektorech. Zeck byla poslední německá firma, snažící se dělat za dané peníze co nejslušněji, s nejlepším dosažitelným materiálem. Stačí kterýkoliv otevřít...