Fórum

11.11.2021 17:49
#89151 detail odpovědět

stanys:
Nerad bych sklouzl do knížecích rad typu, že nejbezpečnější ochranou je přiměřená inteligence a odpovědnost člověka, co obsluhuje mixpult.
Prvotní ochranou je dobrá výhybka a slušná odolnost driveru. Při jeho vyšší citlivosti je volba vyšší impedance obvykle dobrá cesta (předpokládám, že dělení je aktivní, čili driver má svůj samostatný zesilovač, jinak je problém, musí se impedance srovnat na původní!). Pokud to umožní citlivost, tak lze třebas ještě odporovým děličem (zde asi předřazeným odporem) ubrat výkon do driveru.
Žárovky se skutečně ve výhybkách již moc neužívají. Má je sice ještě v nabídce Dexon:
https://www.dexon.cz/katalog/konstrukcni-material/soucastky-pro-vyhybky/ochranna-zarovka-12-v-35-w.html
Volil bych zde raději asi 20 W. Jenže k nějakému přesnějšímu doporučení mi schází max. výkon, který ta aktivka dává do driveru. A citlivost původního driveru.
Aktivka zřejmě bude staršího typu, kde není ještě driver chráněn programem zvukovém procesoru.
Před pár týdny jsem řešil podobný problém u třípásem Carvin (s pasivní výhybkou), kde drivery s 1" cívkou neměly šanci přežít zesilovač 700W (šlo do nich až cca 350 W). Vyšší citlivost nových driverů (cívka 1,75") umožnila odporovým děličem snížit max. výkon do driverů na cca 100W, teď už mají šanci o dost vyšší. Ale stejně lze zničit vše, viz první věta ...