Fórum

03.06.2021 22:07
#89124 detail odpovědět

Leoši, v principu souhlas. Je stále obtížnější se vyznat ve výkonech i dalších důležitých vlastnostech zesilovačů.
S tím výkonem zesilovačů jsi mi připomněl můj nedávný zájem o zesilovač LAB Gruppen, je to super značka (jsem poněkud snob), na oko se mi jevil velice pěkně a výkonně.
Viz odkaz: https://www.thomann.de/cz/lab_gruppen_pdx3000.htm
Ještě, že jsem si přečetl recenzi, kde mne to upozornilo, že se jedná o PEAK výkon, čili žádné 1500 W/4, ale jen cca 720 W RMS, se zapnutým limiterem jen cca 600 W /4. A že LAB Gruppen, jak se jistě shodneme, je značka se skvělou tradicí.... A najednou to bylo drahé a na 8 ohmů výkonově k ničemu.
A to vůbec nehovořím o aktivních bednách a jejich výkonech. Tam je už téměř normou uvádět špičkový výkon.
V případě toho Ashly by pod stejným úhlem pohledu 12kW mohlo značit rovněž Peak, čili jen vrchol sinusovky na nabité kondy (a RMS někde pod polovinou), což by se dalo u Dčka ze 7,5kW v pohodě nakrmit.
Jiný pohled na problematiku kdysi v diskusi prezentoval Hubert M. - že se počítá s minimálním časovým využitím plného výkonu při použití na live. To by odpovídalo i znění článku od Klampery (K2) v Muzikusu, který před desítkami let psal o potřebě zvládnutí krátkodobých špiček, zatímco trvalý výkon postačí o řád nižší.
Máš pravdu, že by pak byla zajímavá křivka poklesu výkonu v čase. Bláboly o patentech a zázračných obvodech jsou pro uživatele k ničemu, představují jen jakési mlžení marketingových mágů.