Fórum

Kolemjdoucí
23.11.2020 22:09
#89023 detail odpovědět

Pitrs:
"Znám spoustu lidí v branži, kteří dělají první ligu a když jiim příjde rider, tak v konečné fázi jde o prachy. Produkce si vymyslí kokotiny, zvukař a osvětlovač kapely, který si nikdy nic za svoje nekoupil to podepíše a rentalky vy se poserte, protože musíte do výběrovky. Tam nabídnou cenu dle rideru a v konečné fázi to vyhraje Lojza, který rider nesplňuje, ale má podle tebe nespolehlivé krámy s číny. Manager kapely to podepíše, aby byl kšeft pro kapelu."

Bavíme-li se o první lize:
netvrdím, že se to nestalo, ale primárně to je proto, aby to právě ten Lojza nedostal. Ten samozřejmě tu techniku ani zkušenosti s ní mít nemůže.
Pokud je v rideru zakázán line array "home made" nebo ČÍna, tak přes to nejede vlak. Totéž platí o mikrofonech atd.- pokud ale nabídnu rozumný ekvivalent (rozuměj kvalitní), není většinou problém.
Kapely na tom většinou trvají taky proto, že techniku platí takřka vždy pořadatel akce.
Na jednu stranu kapely chápu, protože někteří Lojzové jsou schopni si napůjčovat kdeco a pak to umí s bídou zapnout. Druhá věc je, že spousta kapel si víc než tu Čínu nezaslouží.
U světel je to trochu jinak, když nabídnu technikům kapely čínskou kopii washe či spotu, musí mít fixturu i ovládání shodné s originálem, což je u spousty světel problém.
Přestože nesouhlasím s obchodní politikou Prodance, v tomto souhlasím s Greenym - není kopie jako kopie.


Další problém je, že ty RFCka, LGčka, JBLka, AKGčka, DPAčka..... musí někdo vymyslet, navrhnout, vyrobit, otestovat, nechat certifikovat (homologovat), zajistit školící centra, reklamu, servisní a prodejní síť, vymyslet a nechat vyrobit obal atd. – a to všechno se promítne do ceny.
Z toho všeho Číňan nemusí téměř nic, ani to přesně opajcovat. Pak se v kopiích objeví plastová ozubená kolečka a mechanika, levné konektory, bídné ventilátory, to vše smontované „blátošrouby“. Za největší problém pak považuji použití levných polovodičů s velkou tolerancí hodnot, často více než 30%. To je velký problém např. u vícekanálových zesilovačů (to i v případě, že tyto zařízení jinak fungují).
Jestliže se na vývoj a výrobu techniky tito „drazí top“ výrobci vykašlou a zavřou krám, jak jim někteří přejete, tak ani ten ...