Forum
No, treba koaxialy od Tannoye nemaji zadnou kopulku a ve studiovych monitorech se pouzivaji hojne bez problemu...alespon podle jimi namerenych fr. char. Jenze oni maji vychytanou konstrukci zvukovodu pro driver...a jak pekne hrajou:)
Mel bych jednu mozna az nehoraznou prosbu...Kdybys mi mohl pripravit vsechny soucastky na crossover + dve D210Ti pripravit do krabice a napsat mi, kolik si na to mam vzit penez...To by nemelo chybu. Sice bych mohl nakoupit veci od Dexonu nebo od Tipy...ale uspora, pokud by vubec nejaka byla, by byla minimalni a takhle bych mel zarucenou kvalitu...Ten pomnik ale nemuzu slibit:)
2 Hubert: díky moc za mail .... to bude fantastickÉÉÉ !!!! Jen bych měl neskromný dotaz - šlo by u těch dvou 15" trošku "zestrmit" to koleno, aby se trošku eliminoval ten cca 3dB vysoký hrbolek pod 1kHz .....????? Nebo je to spíš vliv bedny ??????
Jinak jak dopadla kombinace Delty s D210Ti ???? pokud jsi to zkoušel ????
Ta polopropustná kopulka sice může mít na triku nějaký ten odraz a tím i interferenci,ovšem na druhé straně zase právě kvůli ní může být průběh 12" lepší,než by byl,kdyby měl prostě uprostřed díru.Je to otázka kompromisu,jak Fane,tak B&C je mají průzvučnější.Cívky zatím neprodáváme,ale mohl bych je navinout,pokud bys kvůli nim musel ke konkurenci.Podmínkou je pomník na náměstí a portrét na známkách,stačí posmrtně...
Teda, takhle rychle jsem to necekal. Jsem Ti strasne zavazan. Na tech merenich jsou videt dve diry na cca 7kHz a 11kHz. Par lidi uz je namerilo taky, pry to je kvuli te sitce, kdyz se odstrani, melo by se to trosku vylepsit. Vysledek je pro me absolutne vyhovujici. Hrat to bude a dobre, muzes to rozebrat a poslat do prodejny. Mam na to cca 160l transmission line s bassreflexovym natrubkem na konci, trochu to vylepsi citlivost na basech.
Ja vim, ze uz jsem se ptal, ale daji se koupit u vas soucastky na tu vyhybku? Kondenzatory jsi rikal, ze jo. Ale co civky?
No, kazdopadne Ti strasne moc dekuju, bez Tvoji pomoci by to bylo asi drsny...No, takze vam udelam malej kseft a az si pojedu pro tu Betu, tak si koupim ty D210Ti:)
Hotovo,odesláno mailem,napiš,jestli si to přijdeš poslechnout nebo to mám rozebrat a poslat tu Betu do Prahy do krámu.Výhybka je trochu nečitelná,ale chybí jen dole jedna čára - společný vodič,nic jiného.Nemyslím,že by se dalo něco víc vyčarovat,laděním zaručeně ne,předpokládám ale,že to použiješ ve větším objemu než mých cca 30 litrů,to je pro tuhle dvanáctku málo.
Takže nějaká základní měření té Bety CX už mám,posílám část mailem.12" jako takový je lepší,než jsem očekával,problémy s kmitočtovým průběhem jsou minimální,T-S parametry přesně podle katalogu.Horší to je s připojeným driverem,dokonce i s DE25,která je asi to nejrovnější,co znám,jsou to strašné Tatry a směrová charakteristika taky hodně nepříjemná.Nemá zřejmě smysl do toho moc vrážet,odhadnul bych to na kombinaci vlivu maloprůměrové horny a polopropustné kopulky před ní,zkusím ladit výhybku s D210TI,DT150OEM je asi nepoužitelná.
Dopadlo to dobře,budu teď dělat zase z cenových důvodů něco s DE600 a pokud to dopadne dáme to asi sem jako návod.Pravděpodobně to bude s dvěma Deltami 15,čili trochu méně kvality oproti 1x 15PL40,ale víc kraválu za míň peněz.Horna vlevo je Fane FH332,je z laminátu a 2".Vzhledem k tomu,jak je drahá,nepředpokládám,že si ji koupí moc lidí,ale špatná není a směrové charakteristiky se právě dávají do sekce "Výsledky měření".Jestli se to podobá a případně jak moc na nějaké Nexo nejsem schopen posoudit."Driver" a "monitor" jsou příliš obecné pojmy,s jistotou můžu říct,že daleko spíš patří do jakéhokoli monitoru driver s hornou než tweeter a také,že naprostá většina driverů je do nějakého typu monitoru dobře použitelná.Výjimku tvoří například fenolické drivery typu Selenium D250,TVM ARB apod. které na to nemají vhodný kmitočtový rozsah.
.."jo".. :-) ..ale podla mna je nieco uplne ine "nechat sa niekym insprirovat" pripadne prebrat nejaku "myslienku" a tu dalej rozvinut a upravit, ako nieco zobrat "bohapusto to cele okopcit" (QSC/PSA/Behr) ..a outline sa inspirovali podla mna az primoc.. prevedenie toho "odrazoveho" zvukovodu je na strankch oboch firiem a je, povedal by som, zhodne :-( ..o tom ako to vyzera "vo vnutri" s tymi 8palcami mozem uz iba uvazovat, lebo tam uz samozrejme outline (a nexo uz vobec) konstrukcne podrobnosti neuvadza. ..ale zvonku to vyzera byt vykradnute rovnako ako zvukovodova cast. :-(
Co sa da patentovat a co nie je myslim rovnako otazkou sikovnosti expertov firmy, ako vecou samotneho napadu :-) ..aj cardioidny princip sa u mikrofonov pouziva dlhe roky a napriek tomu ho (myslim) ma Meyer u subwoferov patentovany.
K Tvojmu obdivu francuzskych konstrukterov a ich salamunskych a pri tom technicky jednoduchych rieseni sa pripajam.. akurat pri DASe spomeniem ze popisany sposob vytvorenia "rovnobeznych zvukovych vln" uviedol na trh uz pred par rokmi Electrovoice pod nazvom Hydra a bol samozrejme sucastou ich velkeho systemu lineranych poli. ..takze opat "inspiracia" :-))
Dik moc za merania.
Ještě k tomu,kdo je čeho vynálezcem a co si kdo dal jako patentovou přihlášku dřív a kdo později a kdo nikdy,ačkoli to dávno vyrábí atd.Já si myslím,že šance nechat si na své jméno patentovat využití vlastností paraboloidů,hyperboloidů a elipsoidů v oblasti akustiky je dost mizivá,když se tytéž jejich vlastnosti široce využívají také např.v optice po velmi dlouhá léta.Termín "akustické zrcadlo" už doslova nemůžu vystát a jak si ,kruci,může někdo myslet,že by například KF760,se svými čtyřmi drivery v jedné horně mohla tak dobře fungovat jako prvek line arraye,když by měli všechno v dané oblasti patentované nějací italští nebo francouzští vynálezci,notabene od konkurence??? Docela srandovní řešení toho,jak převést kruhový výstup normálního 2" driveru do štěrbiny "vyzařující" válcovou vlnu měli vystavené u DASu,oni prostě udělali několik paralelních kanálů z místa A do místa B,přičemž ty, které by byly kratší,což je nepřípustné z fázových důvodů, prostě zvlnili v druhé rovině.Podobný přístup na pomezí geniality a primitivismu je aplikován v některých aparátech Nexo,kde "vytvořili" dva malé zdroje zvuku plackou umístěnou napříč jedné normální velké membrány,takže hraje ven jen dvěma výřezy proti sobě...
Tak jestli v někom řada HPL vzbuzuje na obrázcích dojem,že je to cosi forového,tak je to dojem VELMI mylný.Koš je pochopitelně zcela nové konstrukce,extrémně lehký a tuhý,má ramena o profilu "U",jejichž výztuhy na sebe ve středu plynule navazují a slouží i jako žebra chlazení.Menší modely s tím vystačí,u větších je vzadu pomocí řady otvorů v koši i v magnetickém obvodu,rozložených kolem obvodu cívky provedena velmi dobrá ventilace.Něčím dost podobným se vyznačují novější modely různých firem,např.Eminence Kilomax nebo jiné kolem 1 000W deklarované modely.U 350W HPL to zjevně bude stačit,alespoň poruchovost je prakticky nulová.Prodáváme tuto řadu cca tři roky a vzpomínám si jenom na dva kusy a to ještě ne spálené,ale přerušené,z toho jeden zjištěn při předprodejní kontrole.Grafy posílám,ten hrb je tam nějaký,patrně vlivem měřící bedny,vždycky,ale málokdy tak výrazný,jako u 12B.Jo a ten drát je kulatý a stánek Outline jsem propásl,protože jsem nějak blbě odbočil a pak už jsem ho v tom frmolu neměl náladu ani čas znova hledat.Chtěl jsem si tam ale spíš prohlédnout konstrukční detaily Kangura.V line arrayích nemá moc smysl sledovat firmy druhé ligy,tam není špička vývoje.Kdybych se chtěl pořádně seznámit s každým takovým ve Frankfurtu vystavovaným systémem,musel bych tam být o moc déle a to já nerad...
Pro Huberta: Tak az pojedu do Prahy, tak se u vas stavim a necham Ti tam jednu tu Betu v originalnim obalu. Poslouchal jsem to jenom tak v bedne, ale s piezem jako se spuntem (kdyz byl zapojenej, to byla hruza). Zajimalo me to jenom z hlediska basu, tam by se nic zmenit nemelo, mam na mysli cca 100Hz a niz...tam, kde hraje bassreflex. Nevim, kdy se tam dostanu, snad se mi to podari do konce cervna...