Fórum

Radim
21.03.2019 08:30
#88821 detail odpovědět

2 Radar: Ale no tak to snad né! Proč by to měl řídit ausgerechnet procesor?? Další A/D a další D/A převod? Nač? Dobře laděný analogový aktivní cross postavený na kvalitních operačních zesilovačích je sice trochu dražší, dá trochu práce, ale výsledek stojí za to. Malý příklad:
U starší low-end bedny Mackie TH15 zlobil právě procesor. Tak jsme ho obešli a na vstup koncových stupňů (TDA8924 a TDA7293) připojili výstupy z laditelného crossoveru. Naladili jsme dělící kmitočet, překrytí LP a HP filtrů, strmost, zesílení atd. A přesně podle nastavených parametrů jsme do bedny vyrobili fixní aktivní crossover se čtveřicí dvojitých operáků OPAxxxx. Takto upravené bedny hrají dodnes a hlavně póóódstatně lépe. Ty procesory používají všichni výrobci, zřejmě proto, že to je levnější a zabere to méně místa. Jinak nechápu proč signál převádět na digitál a upravený zpětně na analog.
A proč vůbec biamp?
1. No protože výkonné class D (pokud nestojí mnoho tisíců) hraje blbě výšky. S klasickým ABčkem, byť integrovaným (TDA7293), hrají ty výškové drivery prostě lépe. Alespoň v cenové hladině o které je tu řeč.
2. Protože zesilovač vždy hraje lépe, pokud tahá pouze frekvence pro které je určen reproduktor. Spínaný zesilovač si rozumí s basy, linearní s výškami. Proč jim to nedopřát.